top of page
Poza scriitoruluiGabriela Tranciuc

Cum laudam copiii constructiv?

Actualizată în: 15 iun. 2020



Vorbeam intr-un articol anterior ca laudarea copiilor pentru talentul sau inteligenta lor nu face decat sa le intareasca mentalitatea rigida. Va puteti intreba: asta inseamna ca nu ne putem lauda copiii cu entuziasm cand fac ceva grozav? Ar trebui sa ne infranam admiratia pentru succesele lor? Deloc. Ar trebui doar sa ne abtinem de la anumite tipuri de laude care le judeca inteligenta ori talentul. Sau laude care arata ca suntem mandri de ei pentru inteligenta sau talentul lor, mai degraba decat pentru munca pe care o fac.


Putem sa-i laudam cat vrem pentru procesul orientat spre crestere – ce se realizeaza prin munca, practica, studiu, perseverenta si strategii bune. Si ii putem intreba despre munca lor, intr-un mod care le flateaza eforturile si alegerile.


Iata cateva exemple:


“Tu chiar ai ai invatat pentru test, se vede dupa rezultatele bune. Ai citit lectia de mai multe ori, cu creionul in mana si te-ai auto-verificat. Chiar ai reusit!”


“Imi place ca ai incercat tot felul de strategii pentru problema aceea de matematica, pana ai rezolvat-o. Te-ai gandit la mai multe cai de rezolvare si ai gasit-o pe cea buna!”


“Ma bucur ca ai acceptat provocarea de la ora de fizica. E nevoie de multa munca – sa faci cercetarea, sa desenezi masinaria, sa cumperi piesele si s-o construiesti efectiv. Dar o sa inveti o multime de lucruri!”


“Stiu ca inainte ti-era usor la scoala si te simteai in permanenta un copil destept. Insa adevarul este ca nu dadeai tot ce poti tu. Ma bucur ca acum te straduiesti sa inveti lucruri grele.”


“Aceasta tema a fost atat de lunga si de solicitanta. Admir cu adevarat modul in care te-ai concentrat si ai terminat-o.”


“Acest desen are atat de multe culori. Povesteste-mi despre ele.”


“Ai muncit atat de mult la acest eseu. Ma ajuta sa-l inteleg pe Eminescu intr-un mod nou.”


“Pasiunea pe care ai pus-o in aceasta piesa de pian imi da un adevarat sentiment de bucurie. Cum te simti cand o interpretezi?”


Cum ramane insa cu un copil care s-a straduit din greu si nu a avut rezultate?


“Imi place ca te-ai straduit, dar hai sa lucram putin impreuna, sa vedem ce anume nu ai inteles.”


“Avem curbe diferite de invatare. Poate ca tie-ti ia mai mult sa-ti insusesti acest subiect si sa-ti placa materia, dar o sa reusesti daca o tii tot asa.”


“Oamenii invata diferit. Sa incercam sa intelegem cum inveti tu.”


Asadar, pentru a contribui la mentalitatea flexibila a copiilor si la o incredere in sine solida, laudele ar trebui sa vizeze nu atributele personale ale copilului, ci eforturile si realizarile lui.


Articol inspirat de Carol Dweck, Mindset





11 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page