top of page
Poza scriitoruluiGabriela Tranciuc

Dictionarul emotiilor pe intelesul tuturor

Actualizată în: 15 iun. 2020


E important ca inainte de a intelege emotiile copiilor sa intelegi ce inseamna aceste emotii.

Antropologii spun ca inuitii au 50 de cuvinte care se refera la variatiile zapezii. Copiii inuiti invata aceste cuvinte si le folosesc in context doar auzindu-le de la parinti. In mod similar, cand parintii vorbesc de o gama larga de emotii, copii invata sa inteleaga propriile emotii si pe ale celor din jur. Intelegerea si acceptarea emotiilor este primul pas in a invata sa le faci fata si sa le stabilizezi.


Daca te intrebi cate emotii putem manifesta, ar fi interesant probabil sa analizezi the Feelings Wheel, dezvoltata de dr. Gloria Willcox, care ilustreaza in culori complexitatea emotiilor noastre.



Si nu te ingrijora daca ideea atator emotii ti se pare coplesitoare. Aceasta ilustratie ofera o imagine complexa asupra emotiilor pe care le putem manifesta, dar ele pot fi explicate pe intelesul tuturor mai simplu.


O clasificare usor de inteles mi s-a parut a celor de la www.ahaparenting.com, care spun ca exista patru categorii principale de emotii:

Fericirea, care include iubirea, bucuria, linistea. Aceasta este starea noastra naturala, atunci cand ne sunt satisfacute nevoile.

Teama, care este o reactie la o amenintare si care include anxietatea, panica, precum si sentimentul de nesiguranta. De notat faptul ca atunci cand mamiferele se tem, reactia lor poate fi si de furie, folosita ca mecanism de aparare.

Tristetea, care este o reactie la neimplinire, pierderi sau dezamagire, si include suferinta, depresie si singuratate. De retinut faptul ca multi oameni folosesc mania ca mecanism de aparare impotriva tristetii si dezamagirii.

Mânia, care este o reacție la amenințarea din interior sau din afara și include iritarea, frustrarea și furia. Reține că atunci când furia nu este exprimata, persoana o poate interioriza si se poate transforma in depresie sau apatie.


Dupa mine, chiar si aceasta clasificare poate fi redusa la 2 categorii: iubirea si teama. Totul depinde de modul in care relationam cu ceilalti si cum sunt satisfacute nevoile noastre, iar cele mai multe declinari ale emotiilor noastre vin din iubire sau lipsa ei si teama.


Bun, dar cum iti poti învăța copilul despre emoții?

Cred ca simpla observare a ceea ce simte copilul și ce simt ceilalti, prin comentarea acestor emotii intr-un mod adecvat și acceptabil îi învață pe copii să identifice emoțiile în sine și în ceilalți. Pe parcursul zilei, e bine sa cauti oportunități de recunoaștere a sentimentelor copilului:

"Pari suparat/frustrat".

"A, topaiti! Trebuie să fiți incantati/ foarte bucurosi! "

"Inteleg. Te simți mai sigur atunci când știi exact ce se va întâmpla. Şi eu."

"Te-am auzit! Chiar nu-ți place spanacul și nu vrei să mai mananci niciodată! "


Când vorbești cu copilul despre emoții, încearcă să nu-i tii morala sau o prelegere. În schimb, pune întrebări pentru a-l ajuta să învețe prin reflecție. De exemplu, poti pune întrebări de genul:

• Dacă ai fi supărat pe un prieten, ce-ai face?

• Dacă ai fi furioasă, ce-ai face?

• Cand iei o decizie mai bună: atunci când esti supărat sau calm?

• Ce te ajută să te calmezi când ești supărat?

Dacă tu și copilul tău observați un alt copil care plânge, poți pune întrebări, cum ar fi:

• "Acest copil pare trist. Mă întreb de ce e supărat?

• "(De) ce crezi că dorește / are nevoie?"

• "Putem face ceva pentru a ajuta?"

Întrebări ca acestea contribuie la dezvoltarea empatiei. De exemplu, atunci când părinții se întreabă cu voce tare despre ceea ce gândeste, simte și vrea fratele/sora, copilul dezvoltă mai multă empatie față de acesta și relația dintre cei doi frați este mai buna. Când adulții citesc cărți și vorbesc cu copiii și prescolarii despre modul în care se simt alți copii, acțiunile lor pozitive cresc și agresiunea față de colegii lor scade.

Iar când părinții consideră că emoția face parte din viață și vorbesc despre emoții în mod pozitiv, chiar și copiii mici pot învăța să recunoască și să articuleze o gamă largă de emoții - primul pas în învățarea modului de a le gestiona.


Asadar, este important sa le vorbiti cu naturalete copiilor despre emotiile lor si a celorlalti, sa le cereti parerea de fiecare data cand va confruntati cu o stare sau cand ei se confrunta cu o emotie negativa, astfel incat solutiile sa vina dinspre ei. Astfel vor invata sa le gestioneze si sa aiba incredere in sine ca vor gasi solutii singuri si pe viitor.


Un articol inspirat de www.ahaparenting.com


157 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


bottom of page